Како да пронајдете решение од катастарските лавиринти?

Терминот „катастар на недвижнини“ е дефиниран со закон како основен и јавен регистар, кој содржи просторни и описни податоци за недвижнини, податоци за недвижни права за нив, како и други права и факти чиј упис во катастарот е обезбеден од закон.

Ако ја оставите настрана законската дефиниција и го барате одговорот на прашањето што е „катастар на недвижнини“ меѓу лаиците кои го сретнале, обично ќе добиете одговор дека тоа е нешто што ве боли главоболка.

Со тоа катастарот на недвижнини стана еден вид феномен. Ако треба да направите каква било работа поврзана со недвижен имот, невозможно е да се заобиколи.

И тогаш многумина добиваат главоболка.

Водењето на овој регистар и сите активности поврзани со него се во надлежност на Републичкиот геодетски орган, односно неговите услуги што се едуцираат за територијата на општината, градот или градската општина.

Сигурно сите слушнале за потврдата за недвижен имот, што е од голема важност. Секој продавач и купувач прво ќе започнат од овој „мистичен“ документ во процесот на купување и продажба на недвижен имот. Тоа е еден вид лична карта на секоја недвижност. На лаиците им се чини дека сите маки што водат до горенаведената главоболка произлегуваат од тоа. Нерегистрирана површина на станот, "сопственик, односно сопственик не е регистриран", "печат" итн.

Работните места кои бараат употреба на услугите на Републичкиот геодетски орган и јавниот регистар - катастар на недвижнини, навистина изгледаат комплицирани, и не е спорно дека за нив е потребно многу трпеливост и енергија.

Но, на крајот, не можеме да ја негираме неговата огромна важност за овој регистар, бидејќи еден од основните принципи со кои се води катастарот е принципот на сигурност, што значи дека податоците внесени во катастарот се вистинити и целосни и дека совесен лицето не може да сноси штетни последици поради таа доверба.

Заклучокот е дека главоболката од почетокот на овој текст е само минлива фаза што подоцна гарантира мир и безбедност.

Ознаки
Сподели ја објавата
Слични Објави
ЗА КУПУВАЧИ

Дали сте во потрага по домот од вашите соништа ?

Дозволете да ви помогнеме и да ви го оствариме сонот.
Сите Недвижности
ИЛИ
ЗА ПРОДАВАЧИ

Вистинското решение за продажба на вашите недвижности.

Контактирајте не, и препуштете ни го тоа задоволсто на нас!
Испрати Понуда
KONTAKT
Имате прашања или ви требаат повеќе информации?
Побарај не.
БЕСПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЈА
Закажете бесплатна консултација со нашитe експерти.
Закажи Консултација

ЛОКАЦИЈА

Ул. 120 бр. 1 - Локал 7, 1200
Тетово - Македонија
Пон - Петок: 09:00 - 19:00 
Сабота: 09:00 - 16:00 
Недела: Затворено 
© 2021 Милошевски - Агенција за недвижности. Сите права се задржани.
Designed & Developed by Duos Digital
envelopephone-handsetmap-markermenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram