Како до брза продажба на вашите станови?

„Дали да го продадам станот сега или да чекам?  - е прашање што сме го чуле многу пати во последно време. За време на вонредната состојба, во медиумите се појавија разни предвидувања во врска со движењето на цените на пазарот на недвижнини.

Во моментов, врз основа на нашето знаење, цената на квадратен метар недвижен имот за продажба во Македонија не е  во голема мера променета во споредба со ситуацијата пред короната, и нема индиции дека таа ќе се промени во наредниот период.

Можеби ви треба поголем стан затоа што на пат е нов член на семејството? Или сте наследиле стан со вашиот брат или сестра, па сакате да го продадете и да купите два помали?

Во секој случај,повеќето започнуваат на ист начин: мора да се продаде еден имот за да се купи друг. И тоа е првиот, а воедно и најтешкиот чекор.

Ако ја погледнете ситуацијата од поинаква перспектива, продажбата на стан е ново животно искуство, што може да биде пријатно, под услов да ги поставите работите како што треба.

 

Спремете ја потребната документација

Основата на успешната продажба на стан е валидна документација со која се докажува сопственоста на станот. Документи за сопственост се: имотен лист, договор за набавка, договор за подарок, договор за издршка на живот, одлука за наследство.

Во случај станот да има повеќе сопственици, треба да добиете согласност од сите сосопственици за продажба. Исто така е важно сите сметки за комунални услуги да бидат подмирени на ваше име, да нема долг кон која било комунална компанија. Под услов да имате ангажирано агенција, и се надеваме дека ќе добиете, таа ќе ве упати како да ја набавите целата потребна документација.

Многу важна ставка е дали вашиот имот е регистриран, т.е. регистрирани во катастарот на недвижнини, бидејќи банките поставуваат услов да одобруваат станбени кредити само за регистрирани станови. Ако земете предвид дека повеќе од 80% од клиентите се кредитни клиенти, ќе разберете зошто ова е важно.

Точно е дека има купувачи на готовина, но најверојатно ќе наидете на кредит. Доколку имотот е нерегистриран, ќе треба да дадете потврда дека е започната постапка за легализација / легализација.

Бидете флексибилни и одрете разумна цена

Ако сакате вашиот стан да се продаде брзо, треба да знаете колкава е неговата пазарна цена. Цените на недвижностите се зголемуваат во последниве години, што е добар знак за сопствениците кои сакаат да продадат стан, но вистинската вредност на вашиот имот зависи од неколку мерливи фактори: локација, структура, големина, квалитет на градбата, состојба на пазари на недвижнини, опрема и движење.

Но, пред сè, трендовите на пазарот - ако имате среќа да го имате вашиот стан на продажба во област каде што има побарувачка, ќе добиете подобри услови за продажба: повеќе купувачи кои ќе се натпреваруваат околу станот.

Пристапете кон цените како професионалец: слушајте ги советите на агентот за продажба од агенцијата за недвижнини што сте ги ангажирале.

Вашата цена мора да биде близу до пазарот. Премногу висока цена ќе исклучи некои купувачи веднаш и ќе го продолжи времето на продажба. Веќе споменатите 80% од купувачите на кредити мораат да платат проценка на вредноста на имотот, извршена од проценител назначен од банката.

Тој ќе ја утврди реалната цена на недвижноста врз основа на параметрите, а тоа ќе биде износот на заемот што банката ќе го одобри.

Ознаки
Сподели ја објавата
Слични Објави
ЗА КУПУВАЧИ

Дали сте во потрага по домот од вашите соништа ?

Дозволете да ви помогнеме и да ви го оствариме сонот.
Сите Недвижности
ИЛИ
ЗА ПРОДАВАЧИ

Вистинското решение за продажба на вашите недвижности.

Контактирајте не, и препуштете ни го тоа задоволсто на нас!
Испрати Понуда
KONTAKT
Имате прашања или ви требаат повеќе информации?
Побарај не.
БЕСПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЈА
Закажете бесплатна консултација со нашитe експерти.
Закажи Консултација

ЛОКАЦИЈА

Ул. 120 бр. 1 - Локал 7, 1200
Тетово - Македонија
Пон - Петок: 09:00 - 19:00 
Сабота: 09:00 - 16:00 
Недела: Затворено 
© 2021 Милошевски - Агенција за недвижности. Сите права се задржани.
Designed & Developed by Duos Digital
envelopephone-handsetmap-markermenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram